Wesley Debord

Madonna

Wesley Debord:

Genieten van een snelle hap, lunch of verfijnd diner? Daarvoor kan je terecht in Madonna in Antwerpen. Wie graag schone momenten verzamelt moet aan tafel schuiven in dit fine-dining restaurant in het KMSKA waar chef-kok Wesley Debord tijdloze klasse met unieke creaties combineert.

#Antwerpen

11 Vragen voor Wesley Debord

1. Het DNA van Madonna?

In Madonna leggen we de link tussen kunst en gastronomie. We zoeken inspiratie bij tal van kunstwerken voor onze gerechten. We staan voor een eerlijke keuken en werken met goede producten. Bovendien is iedereen hier welkom, jong en oud. Madonna wil het segment net onder de sterrenzaken invullen, om zo voldoende laagdrempelig te zijn voor een groter publiek.

2. Je eerste kookervaring?

Tongen paneren en bakken, dat leerde ik al heel jong bij mijn grootouders. Als ik me niet vergis, heb ik nog een foto van mezelf bij hen in de keuken toen ik een jaar of drie was.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Toen ik een jaar of vijftien was, had mijn vader een restaurant aan de kust. Daar ging ik tijdens de zomervakanties en soms ook in het weekend helpen. Rond die periode besefte ik dat ik kok wilde worden en ben ik naar de koksschool gegaan.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Yvan Janssens. Iemand die altijd wat onder de radar is gebleven, maar ongelofelijk goed is in alles wat hij doet. Ik werkte vroeger in Condacum met hem. Nu bakt hij brood voor ons en maakt hij ons ijs. Hij is iemand die streng maar rechtvaardig was en van wie ik elke dag iets kon bijleren. Bij hem leerde ik alle technieken die ook in sterrenzaken worden gebruikt.

5. Je wordt verplicht drie dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Een familierecept dat al drie generaties wordt gemaakt: witloof met citroensaus. Altijd lekker. Ik heb het nooit ergens gezien op de kaart, maar bij ons kan je het soms wel eten

6. Eén goede raad voor beginners?

Volg je hart. Laat je passie opflakkeren, elke dag opnieuw. Alleen dan kun je voldoende inzet hebben om er alle nodige uren aan te spenderen. Blijf altijd leergierig en steel zoveel je kunt met je ogen.

7. Meest overroepen klassiek gerecht?

Die vraag stel je eigenlijk aan de verkeerde persoon, want ik hou van de klassieke keuken. Escargots de Bourgogne dan maar. Lekker, maar het blijven gewoon slakken met lookboter.

8. Vervelendste keukenklus?

It’s all part of the job. Maar de langdurige, eentonige taakjes vallen natuurlijk minder in de smaak. Niemand heeft veel zin in 100 kg aardappelen schillen.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Meestal bouwt dat zich vanzelf op. In onze lunchmenu’s zijn wij vaak al bezig met het testen van ideeën, het uitproberen van smaakcombinaties, … Het gerecht staat dan nog niet altijd helemaal op punt, maar is wel meer dan lekker genoeg om te serveren. Zo tast je af wat je gasten eigenlijk willen. Daarnaast probeer ik me ook af en toe af te zonderen om in kookboeken te kijken of oude menukaarten op te zoeken. Wij wisselen vaak van menu. Na een tijdje durf je wel eens vergeten wat voor toffe dingen je bijvoorbeeld twee jaar geleden hebt gedaan.

10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft te zetten?

Ganzenlever. Een heel lekker product, maar het morele aspect zorgt ervoor dat het niet op de kaart komt. Ik blijf ook wat verder weg van exotische vruchten die een lange weg tot hier hebben afgelegd en zo ook hun voedingswaarde een stuk verliezen. De ecologische voetafdruk van avocado’s is immens. Die zal je bij mij niet snel op je bord vinden.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Op dit moment ben ik ervan overtuigd dat mijn toekomst bij Madonna ligt. Het zou wel fijn zijn om in de toekomst elk seizoen eens een tafel voor 40 tot 60 mensen neer te zetten en in de natuur een volledig seizoensgebonden menu te koken. Dat is iets waar ik in alle stilte toch al even op aan het broeden ben.

De favorieten van Wesley Debord

Keukengeur? Een gezouten karamel die op staat. Die geur trekt iedereen naar de keuken om te komen proeven.

Favoriet kruid? Lavas.

Favoriet gastronomisch land? Op gastronomisch vlak kies ik voor Spanje. Maar als ik kies voor de diverse smaken kijk ik vooral naar Thailand en Zuidoost-Azië.

Cocktail of sterkedrank? Mezcal Mule.

Leuze/motto/spreuk/citaat Steek passie en liefde in alles wat je doet, dat is de sleutel voor succes. Als je alles vanuit uw hart doet en gepassioneerd bent, dan maakt het niet uit hoeveel fouten je maakt. Je zal wel leren en altijd beter worden.

Kookmuziek: Het klinkt misschien saai, maar bij mij in de keuken staat de muziek af.

Restaurant

Madonna

Madonna: Op het menu

Voorgerecht
Coquilles Embuchada - Gerookte aardpeer – Pancetta – Hazelnoot – beurre Noisette

Hoofdgerecht
Balotine van Parelhoen - Caramel van pastinaak - Eekhoorntjes brood - Boudin Noir

Dessert
“Madonna” Dame Blanche

Het menu is onder voorbehoud en kan wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van producten.


Aangepaste dranken 


69 euro 

Top