Ilona Van Gaeveren
Tastu
Ilona Van Gaeveren:
Chef-kok Ilona Van Gaeveren houdt van samen tafelen. Een eeuwenoud ritueel waar iedereen van geniet. Die gedachte trekt ze ook door in restaurant Tastu. Zowel in het restaurant als in de bijhorende Tastu shop staat foodsharing centraal.
11 Vragen voor Ilona Van Gaeveren
1. Het Dna van Tastu
Ik ben ooit gestart met een volledige kaart sharinggerechten. Omdat ik meer en meer de vraag kreeg van mensen om voor hen te kiezen, heb ik mijn kaart overboord gegooid en werk ik enkel nog met een sharingmenu. Kom je bij Tastu eten, dan weet je op voorhand niet wat je op je bord krijgt. Dat maakt het elke keer weer een verrassende ervaring. Wat je wél op voorhand weet, is dat je gerechten met je tafelgenoten deelt en telkens weer nieuwe smaken en gerechten ontdekt.
2. Je eerste kookervaring?
Ik was een jaar of tien en maakte spaghetti met mijn mama. Zij legde me uit hoe ik de saus moest maken. Ik denk dat dat het enige gerecht is dat ze me ooit heeft uitgelegd, daarna ben ik mezelf dingen beginnen aanleren.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Oorspronkelijk koos ik voor de richting bakkerij, maar al snel voelde ik dat het restaurantgebeuren mij beter lag. Dat ik voor een sharingrestaurant wilde gaan, wist ik al heel snel. Het heeft me wat moeite gekost om mijn ouders te overtuigen dat zoiets ook in België echt kans van slagen heeft, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.
4. Wie is je inspiratiebron?
Niet wie, maar welk land. Spanje is mijn grote inspiratiebron. Ik hou van hun eetcultuur, de typische gastvrijheid en het hele sharing-verhaal. Tien jaar geleden kenden we dat hier niet, ik ben blij nu in veel restaurants gerechtjes om te delen te zien opduiken.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Appelmoes met zwarte pensen.
6. Eén goede raad voor beginners?
Wees niet bang om te doen wat je wil doen. Ik was 12 toen ik wist dat ik een restaurant wilde openen en op mijn 21ste heb ik het gedaan. Heel wat mensen gaven me de raad om eerst wat meer ervaring op te doen. Maar als het in je hoofd zit om zelf iets op te starten, moet je er gewoon voor gaan.
7. Meest overroepen klassieke gerecht?
Hutsepot, een echte boerenklassieker. Vroeger werd dat bij ons thuis één keer per jaar gemaakt en dan was het een hele week hutsepot. Die week at ik dan elke maaltijd boterhammen. Ik snap het concept écht niet. Het is mijn ding niet.
8. Vervelendste keukenklus?
Dat is er eigenlijk niet. Van mijn keuken kuisen tot tenen look pellen, ik doe het allemaal met plezier.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Die zijn overgoten met een klein beetje drank. Dat zorgt ervoor dat de inspiratie gemakkelijker komt.
10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Ik durf alles. Ik vertrek heel vaak vanuit een klassiek gerecht dat ik op mijn eigen manier breng. Daarin ken ik weinig taboes.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Elke dag nog beter willen doen dan de vorige dag. Met tegelijkertijd ook ruimte om mezelf te blijven en mezelf niet voorbij te lopen. Een mooi combinatie tussen werk en privé is van cruciaal belang.
De favorieten van Ilona Van Gaeveren
Keukengeur? Gebakken ajuin en look.
Favoriet kruid? Rozemarijn.
Favoriet gastronomisch land? Zonder twijfel Spanje.
Cocktail of sterkedrank? Gin Tonic. Een Gordon’s met een eenvoudige Schweppes Tonic.
Leuze/motto/spreuk/citaat It is what it is.
Kookmuziek: De muziek moet sowieso opstaan en het mag wel iets stevigs zijn.
Restaurant Tastu
Dommelstraat 148
9250 Waasmunster
België
Tastu: Op het menu
-
Suikerbrood - ansjovis - paprika
-
Oester - selder
-
Rundstartaar - gerookt eigeel - dragon
-
Kreeft - Tom Ka Kai - Fideau
-
Bavette - Knolselder
-
Croissant - vanille - chocolade