Francois Poissonnier

Luzt

Francois Poissonnier:

Jong Keukengeweld-chef François Poissonnier vinden we in het charmante Adegem waar hij met zijn partner hun beste vriend twee jaar geleden restaurant Luzt opende. De volledig gerenoveerde hoeve is een oase van gezelligheid waar het heerlijk tafelen is.

#Oost-Vlaanderen

11 Vragen voor Francois Poissonnier

1. Het Dna van Luzt

We werken zo lokaal mogelijk en kloppen daarvoor aan bij de bioboeren in onze buurt. In Luzt proberen we zo zelfvoorzienend mogelijk te werken. We maken ons eigen brood en experimenteren volop met fermenteren. We starten van een klassieke Franse keuken maar brengen deze volledig op onze manier. Met nieuwe technieken, Oosterse invloeden en af ent oe eens enkele onbeminde en daardoor vaak ongeliefde ingrediënten die zo kunnen worden herontdekt.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Al heel jong leerde ik koken. Mijn ouders werkten veel en wij moesten dan regelmatig voor het eten zorgen. De interesse voor koken is zo doorheen de jaren alleen maar gegroeid.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Dat wist ik al in het middelbaar. In mijn familie zit echter niemand in ‘de stiel’, dus voor hen was het eventjes wennen aan het idee. Ik moest mijn middelbaar eerst afmaken en mocht pas daarna aan een opleiding in Ter Duinen starten.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik ben een echte autodidact en zoek graag alles zelf uit. Maar uiteraard doe ik heel wat inspiratie op door rond te kijken en op restaurant te gaan bij collega-chefs. Zo kom je in contact met nieuwe technieken, of bekijk je eenzelfde product opeens op een heel andere manier. Corona inspireerde mij dan weer om te starten met fermenteren.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Ik ben verzot van ramen en noedels. Dat kan ik elke dag eten.

6. Eén goede raad voor beginners?

Doe vooral je eigen ding en luister niet naar anderen. Hou vol als je ergens volledig achter staat. Dat is ook de insteek van onze zaak. Wij doen in Luzt helemaal ons ding. Je zult nooit voor iedereen goed kunnen doen, verander daarom niet meteen van koers bij een mindere reactie.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Dit moet macaroni met ham en kaas zijn. Mijn dochtertje is er gek op dus af en toe komt het thuis op tafel, maar ik vind er zelf niet veel aan.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Aardappelen schillen. Een heel banale taak die ik echt niet graag doe. Dat besteed ik liever uit.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Daarvoor zoek ik liefst complete rust en stilte op. Eventjes in afzondering, met een koptelefoon op en een goed muziekje aan. Wanneer ik me afsluit van de wereld, komt de creativiteit boven.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Kalfstong. Zó lekker, zó mals en helemaal niet vuil. Toch doet het heel wat mensen huiveren, onbegrijpelijk!

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Met ons kleine team willen we steeds verder gaan en onszelf constant blijven uitdagen. We willen alles voor onze gasten blijven doen en zorgen voor een mooie restaurantbelevenis.

De favorieten van Francois Poissonnier

Keukengeur? Verse fond die opstaat. Heerlijk om die geur in het hele restaurant te ruiken.

Favoriet kruid? De laatste tijd Thaise basilicum.

Favoriet gastronomisch land? Ik heb niet meteen een favoriet gastronomisch land, maar het zijn vooral de noordelijke landen die me inspireren. Noorwegen, Denemarken, … Less is more is hun motto en daar kan ik me wel in vinden.

Cocktail of sterkedrank? Met een Pisco Sour of een Espresso Martini doe je me altijd een plezier.

Leuze/motto/spreuk/citaat Een lekkere saus brengt alle onderdelen van een gerecht samen.

Kookmuziek: Geef mij maar rustige muziek, er hoeft niet teveel tempo in te zitten. Muziek uit de jaren negentig kan ik wel smaken.

Restaurant

Luzt

Luzt: Op het menu


Verrassingsmenu


Aangepaste dranken

€69

Top