Floor Vandenbussche

LOS

Floor Vandenbussche:

Na negen jaar in hun brasserie in Westende, openden Kobe en Floor LOS in hun thuisbasis Torhout. Chef-kok Floor Vandenbussche geeft elk gerecht haar eigen creatieve twist. LOS doet zijn naam ook alle eer aan: in dit gezellige restaurant word je niet in een stijve omgeving ontvangen, maar wel in een leuke, losse sfeer.

#West-Vlaanderen

11 Vragen voor Floor Vandenbussche

1. Het Dna van LOS

Wie bij ons komt eten krijgt twee opties voorgeschoteld: ons menu ‘Total Los’ of eten à la carte. Op onze kaart vind je onder andere côte à l’os uit de houtskooloven. Ons menu is wat gedurfder, speelser en zotter. De eerste keer eten mensen bij ons vaak à la carte. Maar als ze de gerechtjes van het menu zien passeren, triggert dat hun nieuwsgierigheid en komen ze er vaak voor terug. En dat is natuurlijk onze ambitie.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Tijdens mijn lessen avondschool in Spermalie in Brugge. Voordien kookte ik heel basic, maar daar ging een wereld voor me open. Ik leerde je er hoe je gerechten echt mooi kan maken, hoe je een klassieker verfijnd kan brengen, … Daar heb ik de kriebels voor het koken te pakken gekregen.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Eigenlijk ben ik leerkracht van opleiding. In mijn laatste jaar waren zowel mijn man als ik jobstudent aan de kust. Toen we afstudeerden, namen we de zaak over. Zo ben ik er geleidelijk in gegroeid. We zijn gestart als tearoom met lekkere pannenkoeken. Dankzij de avondschool zette ik de volgende stappen. Ik begon eigen suggesties uit te werken, meer verfijnde gerechtjes aan te bieden, … Zo ontdekte ik wat ik écht wilde.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik heb een boekenkast vol kookboeken om ideeën op te doen. Maar een bekende kok die me echt inspireert? Zonder twijfel Ottolenghi. Hij zet met weinig ingrediënten toch smaakvolle gerechten op tafel. Om dezelfde reden gaan we graag in Bartholomeus eten.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Sowieso een pastagerecht. Het maakt me altijd gelukkig om mijn pasta van nul te maken en daar dan een lekker sausje bij te geven. Drie dagen hetzelfde? Met een goede pasta vongole is dat allesbehalve een straf!

6. Eén goede raad voor beginners?

Mispak je niet aan wat je te wachten staat als je zelf een restaurant opent. Er komt veel bij kijken en het is heel hard werken. Dat lukt alleen als je het met hart en ziel doet. Maar het loont ook. Soms zitten we samen nog even in onze lege zaak en dan overvalt ons een ongelofelijk gevoel van geluk. We zijn trots op wat we hebben opgebouwd en ik zou niets anders meer willen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Sommige gerechten zijn saai, maar het is net mijn ambitie als chef om er creatief mee aan de slag te gaan en te zorgen dat het wél een leuk gerecht wordt. Klassieke witloof met kaassaus vind ik zelf eerder saai, maar als je een specialere kaas in je saus verwerkt wordt het opeens een hip gerecht.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Er is niets waar ik echt tegenop kijk. Elk deel van mijn job doe ik graag. Natuurlijk zijn er wel eens momenten dat ik weinig zin heb om alles op te kuisen, maar het is heerlijk om de volgende dag toch weer in een propere keuken toe te komen.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Een avondje scrollen op sociale media, dát is voor mij een inspiratiebom. Via sociale media doe ik niet alleen inspiratie op, maar volg ik ook op wat de hypes van het moment zijn.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Vol-au-vent. Tot nu toe durfde ik het nog niet aan, maar er komt een dag dat het toch op onze kaart beland. Ik ben nog volop aan het nadenken hoe ik er een deluxe-versie van kan maken.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik vind het al fantastisch dat we geselecteerd zijn voor Jong Keukengeweld. Ik ben heel vereerd dat we hier deel van mogen uitmaken. Verder doen we gewoon ons ding, elke dag opnieuw. Alles wat er extra op ons pad komt, is mooi meegenomen. We zijn oprecht gelukkig met wat we hier in Torhout op poten hebben gezet. Wat ons betreft is dit ons eindstation tot aan ons pensioen.

De favorieten van Floor Vandenbussche

Keukengeur? Basilicum.

Favoriet kruid? Koriander.

Favoriet gastronomisch land? Vietnam, voor mij echt een eye-opener. Prachtig hoe de samenleving daar met elkaar verbonden is door eten. We willen zeker nog eens opnieuw naar daar.

Cocktail of sterkedrank? Moscow Mule.

Leuze/motto/spreuk/citaat Gewoon blijven gaan. Dan kom je wel waar je wil eindigen.

Kookmuziek: Hier staat meestal Studio Brussel op. Ik kook graag met een beetje nieuws én goede muziek op de achtergrond.

Restaurant

LOS

Oostendestraat 384

8820 Torhout

België

LOS: Op het menu

Menu


Hapjes

Toastje met krabsla
Caesar salad
Gladde paling

***

Starters

Hompje klei

Spek & Patat

***

Hoofdgerecht

Nummeltje 64 (meat)
of
Peace peas (fish)

***

Dessert

Oproer aan de zjéé


69 euro p.p. inclusief aangepaste wijnen en water.
Veggie mogelijk, graag vermelden bij reservatie.



Top