Alexandru Sapco
La Bonne Chère
Alexandru Sapco:
Chef-kok Alexandru Sapco ontvangt je in restaurant La Bonne Chère, een klein maar gezellige plek in Brussel. Het restaurant opende in 2020
en sindsdien neemt Alexandru zijn gasten mee op een ontdekkingsreis van diverse smaken.
11 Vragen voor Alexandru Sapco
1. Het DNA van La Bonne Chère?
We zijn een gastronomisch restaurant en zetten het product altijd centraal. We nemen een product en transformeren het in verschillende vormen en texturen. Bij La Bonne Chère gaan we voor lokale producten; een lekker stuk vis of vlees. Een gebalanceerd bord dat instant geluk geeft.
2. Je eerste kookervaring?
Dat was hier in België. Ik ben oorspronkelijk van Moldavië en kwam hier in 2012 een seizoen werken. Nadat ik 2,5 maanden in de keuken had geholpen, gaf iemand uit het team zijn ontslag en werd mij een job aangeboden. Ik nam de uitdaging aan en ben nooit meer vertrokken.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Als kind is het nooit in me opgekomen om chef te worden. Ik kende de horecasector ook helemaal niet. Daar ben ik uiteindelijk per ongeluk in beland. Maar de klik en de passie waren er meteen. Ik hou van het contact met mensen, de service, goede producten, ...
4. Wie is je grote inspiratiebron?
Ik heb nooit gewerkt met bekende chefs of sterrenchefs. Ik ben eerder een autodidact, wat volgens mij net mijn sterkte is. Ik ken geen limieten of heilige regels uit de keuken. Ik volg mijn buikgevoel en durf daardoor soms voor gewaagdere combinaties gaan.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
6. Eén goede raad voor beginners?
Vergeet nooit voldoende liefde en passie te stoppen in wat je doet.
7. Meest overroepen klassieke gerecht?
Een spaghetti bolognaise zal ik niet snel kiezen.
8. Vervelendste keukenklus?
Ik hou er niet van om met de boekhouding bezig te zijn. En in de keuken zelf snijd ik niet graag producten in minutieuze stukjes alleen maar omdat het er mooi moet uitzien.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Ik praat met onze lokale producenten om te weten welke producten interessant zijn, welke vis voorradig zal zijn, … . Op basis daarvan ga ik dan aan de slag om de juiste combinaties voor een nieuw menu te maken. Voor de groenten volgen we de seizoenen. Die seizoensgebonden keuze laten we dan samengaan met een lekker stuk vlees of vis.
10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Nieren met mosterdsaus. Dat is een speciaal gerecht waar geen groot publiek voor is.
Ik ben ervan overtuigd dat als je dit 24 mensen voorschotelt, 22 het niet gaan willen eten.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Dat zal de toekomst uitwijzen.
Een kleine droom die ik wel heb is wat meer plaats te krijgen in de keuken. Nu is het soms wat krap.
De favorieten van Alexandru Sapco
Keukengeur? Geroosterde vis. Ik hou van de geur die achteraf in de pan achterblijft.
Favoriet kruid? Peper
Favoriet gastronomisch land? Peru. Al heb ik zelf nog niet de kans gehad om Peru te gaan ontdekken, maar het idee trekt me heel erg aan.
Cocktail of sterkedrank? Een glas Negroni
Leuze/motto/spreuk/citaat Never give up
Kookmuziek: Voordat de klanten arriveren, mag het wat steviger zijn. Zodra onze klanten aan tafel zitten, gaan we voor de jaren 60, 70 en 80.
Restaurant La Bonne Chère
Rue Notre Seigneur 19
1000 Brussel
België
La Bonne Chère: Op het menu
Lunchmenu - €59
Avondmenu - €69
Hapjes
***
Verrassingsmenu (3 gangen)
***
Fijne zoetigheden
Aangepaste dranken